Навчально-науковий центр медичного права

05 червня 2024 року відбулася чергова літня Наукова школа медичного права, організована кафедрою службового та медичного права та Центром медичного права ННІ права, яка присвячена одній із найактуальніших проблем сьогодення – «Соціально-психологічне забезпечення ветеранів, військовослужбовців та захисників України»!

Масштаби заходу поєднали в організації зусилля чотирьох структурних підрозділів Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Навчально-наукового інституту права, Військового інституту, Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини», факультет психології. Неоціненну допомогу в організації надали Міністерство оборони України, Міністерство охорони здоровʼя України та Міністерство у справах ветеранів України.

Урочистість відкрив завідувач кафедр службового та медичного права, д.ю.н., професор БЕРЛАЧ Анатолій Іванович. Із вітальним словом виступили ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор Володимир Анатолійович БУГРОВ, директорка Навчально-наукового інституту права, д.ю.н., професорка ВАСИЛЬЧЕНКО Оксана Петрівна, в.о. начальника Військового інституту, полковник АНДРІЯШ Олексій Володимирович, декан факультету психології, професор ДАНИЛЮК Іван Васильович, заступниця директора з науково-педагогічної роботи Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини», к.біл.н., доцент СКРИПНИК Наталія Вячеславівна.

На важливості проведення подібних заходів для нормотворчого процесу наголосила народна депутатка України, заступниця голови Комітету ВР України, з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології, експертка з питань охорони здоров'я, Заслужена лікарка України ДМИТРІЄВА Оксана Олександрівна.

Про необхідність у відповідній експертній оцінці, просвітницькій роботі, яку здійснює кафедра службового права та центр медичного права, зазначила заступниця Міністра оборони України з питань соціального розвитку КАЛМИКОВА Наталія Фернандівна.

Про посилення соціально-психологічної підтримки ветеранів війни говорив заступник Міністра у справах ветеранів України КУШНІР Максим Валерійович.

Складність роботи другого медичного фронту висвітлив заслужений лікар України, заступник директора Клінічної лікарні м. Києва №15, кандидат наук з державного управління, заступник Міністра охорони здоровʼя України (2007 та 2010 р.) МУСІЄНКО Андрій Володимирович.

На особливостях та важливості реалізації державної політики у сфері соціально-психологічного забезпечення ветеранів, військовослужбовців та захисників України наголосили керівники профільних департаментів Міністерства оборони України (Оксана СУХОРУКОВА, Сергій ЧИЖЕВСЬКИЙ), Міністерства охорони здоровʼя України (Сергій УБОГОВ) та Міністерства у справах ветеранів України (Наталія НОС).

Особливу увагу та захоплення викликав виступ медикині волонтерки, керівниці проєкту мобільної евакуації БФ КОЛО Ірини СОЛОШЕНКО щодо створення та комплектування евакуаційних вагонів, завдяки яким було надано допомогу більше двохста тисячі бійців.

Про особливості гартування незламності воїнів на передовій поділився очільник психологічної служби легендарної 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Віктор КОМАРЕНКО.

Другий день Літньої наукової школи продовжили висвітлювати найкращі спікери, провідні науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Так, доцентка кафедри фізіології та анатомії ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка біологічних наук, доцентка Вікторія Іванівна КРАВЧЕНКО акцентувала увагу на хронічному стресі, зумовленому умовами війни, який має значний негативний вплив на когнітивні функції мозку. Було вказано на те, що розуміння механізмів та наслідків цього впливу є критичним для розробки ефективних стратегій подолання та підтримки людей, які зазнали травматичного досвіду війни.

На важливих інноваціях у соціально-психологічному забезпеченні ветеранів в Україні зупинився провідний психолог психологічної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор психологічних наук, автор тренінгів та психологічної практики посттравматичного розвитку особистості Олександр Анатолійович ТКАЧЕНКО. Таким проєктом є «Ветеранська хата», комплексний підхід та широке охоплення послуг якого забезпечують необхідну підтримку для реінтеграції ветеранів у суспільство. Реалізація «Ветеранської хати» є кроком до створення суспільства, яке цінує та підтримує тих, хто служив країні.

Наукова доповідь професора кафедри службового та медичного права Навчально-наукового інституту права доктора юридичних наук, професора Олексія Станіславовича ПРОНЕВИЧА була присвячена осмисленню легальних засад медико-психологічної реабілітації особового складу Сил оборони та безпеки. Спікером було акцентовано наголошено на екзистенційному значенні медико-психологічної реабілітації для українського суспільства в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації, відсутності належного законодавчого регулювання медико-психологічної реабілітації постраждалих осіб, нагальній необхідності запровадження уніфікованого правового алгоритму забезпечення медико-психологічної реабілітації комбатантів та цивільних осіб.

Воїн Збройних сил України, суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор БЕВЗЕНКО Володимир Михайлович з власного досвіду розповів з якими психологічними викликами стикаються військовослужбовці та захисники, акцентуючи при цьому увагу на широкому спектрі заходів, спрямованих на підтримку їхнього психічного здоров'я, соціальної адаптації та інтеграції у спільноту.

Надзвичайно цікаву тему порушила медикиня-волонтерка, доцентка кафедри внутрішньої медицини ННЦ  «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор наук в обл. натуральної медицини (США), кандидатка медичних наук, професорка Лідія Володимирівна БУЦЬКА, яка поділиться з нами власним досвідом медико-психологічної волонтерської роботи з ветеранами, військовими, членами їх сімей та окреслила позитивний досвід Канади в реабілітації військових в т.ч. із больових синдромами та ПТСР.

Катерина Олександрівна ЧЕПКОВА, доцентка кафедри військового права Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка юридичних наук ознайомила слухачів з новітніми змінами в організації діяльності військово-лікарських комісій в Україні.

На правових проблемах удосконалення психологічної підтримки та супроводу військовослужбовців (учасників бойових дій) зупинився доцент кафедри військової психології та педагогіки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат історичних наук, доцент Юрій Олексійович ГОМАН, вказавши на те, що ветерани потребують юридичної та фінансової підтримки для вирішення питань, пов'язаних з правами, пільгами та компенсаціями.

Найзлободенніші практичні проблеми, які існують нині в частині ментального здоров’я, з чим зіштовхуються щоденно наші захисники та захисниці, а також конкретні поради, майстер класи – усе це стало предметом обговорення в третій день Літньої наукової школи медичного права.

Питання щодо сучасного стану психологічного навантаження військовослужбовців, які перебувають в зоні активних бойових дій, а також додаткового емоційного тягаря, з яким вони стикаються при поверненні до цивільного життя, труднощі їхньої адаптації та соціалізації в мирному середовищі порушив народний депутат України, воїн Збройних сил України Олександр Юрченко Олександр Миколайович ЮРЧЕНКО.

Директор Університетської клініки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор медичних наук, професор Віктор Анатолійович ЧЕРНЯК розповів про ініціативи клініки, спрямовані на оперативне надання медичної допомоги та швидку евакуацію поранених бійців з поля бою. Розуміючи важливість кожної хвилини для порятунку життя, науковці Університетської клініки та лікарі-практики розробили інноваційний пристрій швидкого з'єднання пошкоджених судин, який допомагає військовим хірургам проводити невідкладні медичні втручання під час евакуації, що значно підвищило одужання поранених.

Професорка кафедри внутрішньої медицини Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, докторка медичних наук, доцентка Оксана Остапівна ДРЕВІЦЬКА провела майстер-клас з експрес-діагностики та самодіагностики емоційного стану. На практичних прикладах вона висвітлила методи швидкого виявлення емоційних проблем та продемонструвала способи їх подолання.

Проблеми психофізичної реабілітації осіб з інвалідністю, ветеранів, осіб, постраждалих від наслідків війни, висвітлила асистентка кафедри психодіагностики та клінічної психології факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Віталіївна ЛАДИГІНА. Особливу увагу було приділено кейсу та методикам первинної реабілітації жінок, звільнених з полону, та практики повернення їх до звичного життя.

Проблема від нереалізованого очікування солдата та фактичного стану справ стала об’єктом обговорення у виступі військовослужбовиці Збройних сил України, сержантки Ольги Юріївни СЕМИРАЗУМЕНКО. Окрема увага присвячувалася аналізу морально-психологічного забезпечення військовослужбовців Збройних сил України в частині функціонування основних програм, методик, підходів, що використовуються для підтримки психічного здоров'я військових.

Завідувач кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Вячеслав Данилович МІШИЄВ зауважив на необхідності системного підходу до організації психіатричної допомоги, особливо в умовах воєнного стану.

Виступ директорки Навчально-наукового центру медичного права  Наталії Анатоліївни ЛИТВИН було присвячено ключовим проблемам забезпечення працевлаштування ветеранів, аналізу існуючих викликів, з якими вони стикаються на ринку праці, серед яких дискримінація, недостатній рівень перекваліфікації, перепони у визнанні військових навичок в цивільному секторі. Наталією Анатоліївною наголошено на необхідності адаптації існуючих правових норм до реальних потреб ветеранів.

Традиційно трибуну молодого вченого представила аспірантка кафедри службового та медичного права Навчально-наукового інституту права. Цьогоріч ініціатива була передана Валерії Віталіївні МАМЦІ, яка виступила з нормативно-правовим аналізом надання медичних послуг з психологічної реабілітації військовослужбовців за програмою медичних гарантій 2024, вказавши на досягнення та прогалини програми.

Виступ кожного спікера – це не лише фаховий аналіз проблеми, а й демонстрація сили, героїзму, мужності та потужності Збройних сил України загалом та життєві долі кожного захисника окремо. Знаємо, що запропоновані пропозиції щодо покращення соціально-психологічного забезпечення ветеранів, військовослужбовців та захисників України знайдуть своє впровадження у відповідних органах державної влади, а практичні поради навчили учасників школи відповідним кейсам самозаспокоєння, емоційної стабілізації, психологічної рівноваги тощо. Відтепер випускники школи володіють різними методиками, які сприятимуть стійкості у вірі Великої Перемоги України, такої, яку має один із слухачів нашої школи – 94 літній Михайло Васильович ЦАП, донька та двоє онуків якого захищають нашу Батьківщину у складі Збройних сил України. Його уроки патріотизму, сила духу, волі до життя надихнули усіх учасників заходу.

Загалом, у роботі Літньої наукової школи взяло участь понад 100 учасників, серед яких викладачі, науковці, студенти закладів вищої освіти, практикуючі юристи, медики, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, сферою професійного інтересу яких є права людини, медичне право, громадське здоров’я, психічне здоровʼя, соціальна підтримка, правове забезпечення системи охорони здоров’я.

Особливу вдячність складаємо адміністрації Київського національного університету імені Тараса Шевченка – ректору Володимиру Анатолійовичу Бугрову за усіляке сприяння у проведенні заходу, а також організаторам та співорганізаторам школи - директорці Навчально-наукового інституту права Васильченко Оксані Петрівні, директорці Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Остапченко Людмила Іванівна, в.о. начальника військового інституту Андріяшу Олексію Володимировичу та декану психологічного факультету Данилюку Івану Васильовичу за активну участь у підготовці та проведенні наукової школи.

Окремо подяку адресуємо нашим партнерам – представникам органів публічної влади: народній депутатці України Дмитрієвій Оксані Олександрівні, заступниці Міністра оборони України з питань соціального розвитку Калмиковій Наталії Фернандівні, заступнику Міністра у справах ветеранів України Кушніру Максиму Валерійовичу.

Найкращі слова вдячності висловлюємо усім нашим спікерам за їх змістовні доповіді, професіоналізм, ретельний підхід до вивчення проблеми, особистий час та власний життєвий досвід, яким ви щедро ділилися із слухачами школи. Юристи, біологи, лікарі, психологи, психотерапевти, реабілітологи, науковці та практики, цивільні та військові – ми усі були єдині і працювали для Перемоги України та її процвітання в умовах повоєнної відбудови!

Звісно, наша школа не відбулася без її учасників – слухачів, які отримають сертифікати про підвищення кваліфікації. Дякуємо вам за активність, гострі питання, цікаві зауваги, палкі дискусії. Дякуємо, що слідкуєте за заходами кафедри службового та медичного права та Центру медичного права Навчально-наукового інституту права! Не прощаємося з Вами, а пишемо – до зустрічі на наступній науковій школі медичного права!!!

Наймасштабніша наукова подія сезону – Зимова наукова школа медичного права завершилася.

Мультидисциплінарний захід, організований та проведений кафедрою службового та медичного права, Навчально-науковим центром медичного права Навчально-наукового інституту права спільно з Навчально-науковим центром «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, продемонстрував ефективність міжгалузевої роботи, яка здатна занурити слухачів і розкрити різнопланові аспекти обраної проблематики.

Симбіоз науковців та практиків, що репрезентують юридичну та медичну сфери зібралися для обговорення і висвітлення найактуальніших проблем репродуктивного здоров’я в умовах воєнного часу. Захід відкрила проректорка з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ганна Толстанова, із вітальним словом виступили директорка Навчально-наукового інституту права Оксана Васильченко, заступниця директорки Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Наталія Скрипник, заступниця директорки Навчально-наукового інституту права Наталія Мельничук, завідувач кафедри службового та медичного права Анатолій Берлач та директор Навчально-наукового центру медичного права Навчально-наукового інституту права Наталія Литвин.

На важливості систематичного проведення наукових шкіл з медичного права наголосила народна депутатка України, заступниця голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології, експертка з питань охорони здоров'я Оксана Дмитрієва. Про актуальність обраної тематики, яка тісно переплітається із демографічними викликами сьогодення зауважив голова Поважної Ради Ордену Святого Пантелеймона, міністр охорони здоров'я України (2007-2010 рр.) Василь Князевич. Про вдалий міждисципінарний підхід, застосований при організації заходу, зазначив кандидат наук з державного управління, заступник міністра охорони здоров'я України (2007;2010 рр.), Заслужений лікар України, хірург Андрій Мусієнко.

До уваги слухачів – учасників зимової школи були представлені багатоаспектні доповіді.

Так, про регулювання юридичних та етичних питань при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій в умовах воєнного стану розповів завідувач клініки репродуктивних технологій Національний університет охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика Анатолій Камінський.

Етичні та медико-соціальні виклики збереження репродуктивного здоров’я жінок в умовах воєнного стану розкрила заступниця директорки з менеджменту та організаційно-методичної роботи КНП «Київський міський пологовий будинок № 1» Олександра Лисенко.

Питання забезпечення репродуктивних прав військовослужбовців в частині аналізу новел українського законодавства та огляд зарубіжного досвіду розповідала заступниця завідувача відділу з питань гуманітарної та соціальної політики Дослідницької служби Верховної Ради України Ірина Гуменюк.

Про правовий режим ввезення/вивезення донорських гамет та ембріонів в Україні та державах світу говорили з завідувачкою сектору  фінансової політики та бюджетного законодавства відділу з питань економічного розвитку та фінансової політики Дослідницької служби Верховної Ради України Ольгою Косицею.

Загалом у роботі Зимової наукової школи взяли участь понад 100 учасників, серед яких викладачі, науковці, студенти закладів вищої освіти, практикуючі юристи та медики, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, сферою професійного інтересу яких є права людини, медичне право, репродуктивне здоров'я, правове забезпечення системи охорони здоров’я.

Особливу вдячність адресуємо усім нашим спікерам Анатолію Камінському, Іванні Мацелюх, Інні Бердник, Олександрі Лисенко, Сергію Антонову, Ірині Сенюті, Аліні Савчук, Ігорю Чорнокульському, Ірині Гуменюк, Ользі Косиці, Юлії Савеловій, Мирославі Кокошко та Марії Мусієнко за безцінний досвід, яким вони щедро поділилися із слухачами Зимової школи. Останнім дякуємо за пристальну увагу, цікаві питання, жваву дискусію.

Завершальним акордом наукового дійства стала зацікавленість учасників наступною шкільною сесією. Тож ствердно відповідаємо: «До зустрічі на Літній школі медичного права».

Запрошуємо до участі в Зимовій науковій школі, організованої Навчально-науковим центром медичного права,

Навчально-науковим центром «Інститут біології та медицини», кафедрою службового та медичного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Для участі у Зимовій науковій школі медичного права необхідно до 4 грудня 2023 року пройти реєстрацію (кількість місць обмежена) за посиланням:

https://forms.gle/XNgWmYTeZxuzcvmx9 

Після реєстрації Ви отримаєте програму заходу та посилання на платформу ZOOM.

Події, заходи та напрацювання Зимової наукової школи медичного права будуть висвітлені на платформі Центру медичного права ННІ права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Координати Оргкомітету: м. Київ, вул. Володимирська, 60, к. 252, тел.: +38(098) 4067248 (Наталія Литвин).

До зустрічі!

Добігла кінця Літня наукова школа медичного та фармацевтичного права, організована Навчально-науковим центром медичного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з кафедрою службового та медичного права та Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України.

Проведення Літньої наукової школи медичного та фармацевтичного права вже стала не просто хорошою традицією, але й важливим майданчиком обміну досвідом та ідеями, проведення дискусій з проблемних питань медичного та фармацевтичного права щодо захисту прав людини.

Цьогоріч у роботі Літньої наукової школи взяли участь понад 200 учасників, серед яких викладачі, науковці, докторанти, аспіранти, студенти закладів вищої освіти, юристи-практики, медичні працівники, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та всі, хто цікавиться сферою медичного та фармацевтичного права, громадського здоров’я, а також правовим забезпеченням системи охорони здоров’я.

Особливу вдячність висловлюємо нашим надзвичайно потужним спікерам Костянтину Косяченку, Дмитру Алешку, Олександрі Лисенко, Радмилі Гревцовій, Ірині Сенюті, Христині Терешко, Юлії Миколаєць, Зінаїді Чуприні, Мирославі Кокошко, Сергію Убогову, Олексію Проневичу, Юлії Савеловій та Яні Триньовій за їх змістовні доповіді, які викликали жваву дискусію та масу емоцій в учасників заходу.

Окремі слова щирої вдячності висловлюємо слухачам Літньої наукової школи за активну участь у палких дискусіях, за глибокі і системні запитання, конструктивні  пропозиції та інтерес до нашого заходу.

Дорогі друзі, до зустрічі на наступній, Зимовій науковій школі медичного та фармацевтичного права!